LITERATURA EBRENCA ACTUAL
(Agraïment d’una alumna d’aquest curs de la UETE- estiu 2009 a Jesús-)
Del 20 al 22 de juliol, vaig tenir l’oportunitat d’assistir al curs, que la Universitat d’Estiu URV-UETE va programar a Jesús, sobre la literatura Ebrenca.
La sala de l’EMD Jesús, on es va fer el curs, era gairebé plena d’alumnes i només aquest fet, ja ens diu molt, de l’interès i curiositat que el tema està suscitant a les Nostres Terres.
Com en tots els cursos que es fan, i encara més els que es fan a l’estiu, hi havia alumnes amb interessos ben diferents, dels que s’apropaven per primer cop a aquesta temàtica, als que la coneixen a fons i passant pels que volíem aprendre’n i conèixer-la millor. I el millor de tot, o si més no, el més esperançador és que la majoria, era gent jove.
Va ser un autèntic plaer conèixer, de la mà dels ponents, i principalment d’Emigdi Subirats, quin és l’estat actual de les lletres al nostre territori.
Hi ha una gran efervescència creativa i editorial, potser massa desconeguda, encara, per la gent de l’Ebre i cursos, com aquest, proposats des de la Universitat, ajuden a difondre el treball de tants escriptors, que lluiten per obrir-se camí en un espai i un temps que no sempre els hi posa fàcil.
Voldria destacar, el fet, que no va ser un curs teòric, i que una de les protagonistes principals d’aquests dies, va ser la lectura. Lectura de textos dels propis autors, llegits al llarg de les sessions, en veu alta, i pels propis alumnes.
La literatura adquireix el seu autèntic sentit si gaudim llegint; i en aquest curs, ens la van apropar, a través de fragments de l’obra d’autors tan representatius com : Gerard Vergés, J.M. Tíbau … Valer Gisbert… etc… per nomenar-ne només una petita mostra, de tot el ventall, que vam tenir l’oportunitat, de tastar, i que va servir d’esquer, de ben segur, per a les nostres properes lectures. La veritat és que ens van “posar la mel a la boca” com solem dir vulgarment!!!
Vam tenir l’oportunitat de fullejar, Tots, o gairebé Tots, els llibres als quals es feia referència i això, els que busquem llibres per les nostres biblioteques i llibreries més properes, sabem que no és fàcil.
I per si això no fos prou, i com a “cirereta” del curs, vam poder escoltar la poesia dels nostres poetes, musicada i cantada per cantautors de la terra, com és el cas de Jesús Fusté o Montse castellà. Tot un luxe!!!
Emigdi Subirats ens va acostar, també, a la literatura del Matarranya fent-nos gaudir escoltant els versos de Desideri Lombarte, poeta de la Franja, massa sovint oblidada, i cantats per cantautors d’aquelles contrades tan properes i alhora tan desconegudes, com Àngel Villalba, que ens van arribar a commoure i emocionar, per la seva senzillesa i per l’ Autenticitat del missatge que transmeten.
Voldria fer referència també, a l’alt nivell de la ponència de la professora Motserrat Corretger sobre l’obra “La ciutat invisible” d’Emili Rosales i amb la qual vam ser, més conscients encara, de l’alt nivell de la Literatura Ebrenca i del “moment dolç” que viu, tal com molt bé, ens va dir, l’escriptor J.M. Tibau en una de les seves intervencions.
I ja per acabar, felicitar la Dolors Queralt (regidora de cultura de Jesús), per les seves ponències sobre “La infraestructura literària al territori”, ja que, a partir de tota la informació transmesa, de ben segur, que ens serà molt més fàcil, accedir al coneixement de tota la xarxa que fa possible, que puguem afirmar, sense por a equivocar-nos, que anem pel bon camí.
I també encoratjar-la a seguir en aquesta línia de treball i implicació. És tot un repte a fer, des de la política, massa sovint desprestigiada, i no sense raó, per l’oblit en què cau en els temes culturals de cabdal importància com és el cas dels NOSTRES ESCRIPTORS i de la cultura en un sentit més ampli.
Felicitats a tots per la feina “ben feta”, moltes gràcies i fins la Propera!!!!!
Mercè Torta Reverté
(Mestra i llicenciada en Filologia Catalana)
felicitats per aquest nou esglaó que heu pujat
ResponElimina